h4U logo

Hírek

Hírek Szolgáltatások Árak Ajándék ötletek Cranio-Sacralis Integráció Mi az a „h4U”?

TUINA masszázs

2017. április 17.


A TUINA egy autentikus kínai gyógymasszázs a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) része. Célja az emberi test harmónikus működésének megteremtése és a szervezet energiaáramlásának akadálytalan biztosítása és serkentése. A masszázs egyrészt a helyükön lévő izületek stimulációjából valamint mély, izomlazító nyomó-gyúrásból áll. A masszázs során az összes fő energiavonal, akupresszúrás pont is érintett. Hatására a feszes izmok ellazulnak, oldódnak a lelki-, energetikai- és izületi blokkok, az energiaáramlás minden szinten akadálytalanná válik. Az egyensúly helyreállítása gyorsan elhozza a gyógyulást, mert a betegségek oka megszűnik.Mit kell tudnod a TUINAmasszázsról?


A kezelés kényelmes, könnyű pamut ruhában vagy levetkőzve történik. A bemelegítésnél és a kezdeti energianyitáskor még nem használok olajat, de a hatékony kezelés érdekében érdemes a test felületére olajat vagy krémet isalkalmaznom vivőanyagként. A pontos diagnózis felállításáig nem használok semilyen eszközt, kizárólag a kezemet. Bizonyos esetekben sor kerülhet a kezelés során köpöly, akupresszúrás pálca, forró csikung golyó esetleg méz, mint vivőanyag alkalmazására. Alapvetően fájdalommentes és kellemes. A csontkovácsolással ellentétben a blokkolt izületek kimozdítása nem elsődleges és kikényszerített cél, csupán egy kellemes következménye lehet a kezelésnek. Egy kezelés időtartama részkezelés esetén 30 vagy 45 perc, teljes testkezelés esetén minimum 60 perc.


Minden szükséges eszközt - takarót, lepedőt, párnákat - biztosítok.Mikor javasolt a TUINAmasszázs?

- hát-, derék-, csípő- és lábfájdalmak

- lumbágó, gerincferdülés

- váll- és nyakfájdalmak

- tartáshibák

- fizikai, szellemi, idegi kimerültség

- sportolás,szokatlan terhelés okozta izomfáradtság

- gyomor-, epe-, bélproblémák

- tüdő és szívproblémák

- fejfájás, alvászavar

- vérnyomásproblémákA masszázskezelés menete:

Amint megérkezel hozzám, főként ha első alkalommal jössz, ne lepődj meg néhány az egészségi állapotodat firtató kérdéstől. Célja, hogy képbe kerüljek arról, milyen panaszaid vannak, van-e valamilyen krónikus betegséged, amiért orvosi kezelés alatt állsz, volt-e, vagy várható-e valamilyen műtét, esetleg kissebb beavatkozás stb. Bizonyos esetekben állapotfelmérésre is sor kerülhet. Ezekre nem csupán az ellenjavallatok kizárása miatt van szükség, hanem azért is, hogy a lehető legnagyobb szakmai körültekintéssel járjak el a masszázs során. Az igényeid, panaszaid és egészségi állapotod alapján összeállítok egy kezelési tervet, aminek minden pontját végigbeszéljük, mielőtt elhelyezkedsz a masszőrágyon és elkezdem a masszázst. Itt dől el, hogy érdemes-e levetkőznöd, esetleg ruhában vivőanyag nélkül végzem a kezelést. A masszázs során nem okozok fájdalmat! Itt jegyzem meg, hogy a fájdalom kifejezés, itt kizárólag a kellemetlen, erős fájdalomra utal, a kellemesen vagy jól fáj érzés, amely az épp ellazuló izom, blokkmentesülő Ízület sajátja, nem kizárt. A kezelési tervben kitérek néhány akupresszúrás pont, vagy meridián specifikus kezelésére is. Ekkor érezhető némi túlérzékenység, ami általában hamar oldódik a masszázs során.Elméleti alapok:

A TUINA - autentikus kínai gyógymasszázs, célja a szervezet egyensúlyának megteremtése. Kevesen mondhatják el magukról, hogy teljesen egészségesek, minden szervük tökéletesen működik, teljes összhangban élnek mind környezetükkel, mind önmagukkal. A legtöbb ember élete valamelyest eltér ettől az idealizált állapottól. Ennek a helyzetnek jól érzékelhető megnyilvánulása, hogy az ember teste nem szimmetrikus, az izmok a test különböző tájain nem egyformán feszülnek, a gerincen nemkívánatos görbületek, csavarodások jelennek meg. Az izmok aránytalan igénybevétele a különböző belső szervekre is kihat. (gondoljunk csak a feszes nyakizmok által okozottfejfájásra) Így számtalan betegség alakulhat ki, amely visszavezethető a kiegyensúlyozatlanságra. Az aszimmetria kialakulásának oka egyénenként változó lehet, ritkábban  veleszületett rendellenesség, gyakrabban főként a mozgásszegény, stresszes életmód,  a szervezet egyoldalú megterhelése és táplálkozási tényezők állnak a háttérben. A test szimmetriájának visszaállítása magával hozza a kialakult betegségek és tünetek elmúlását, mert azok okát szünteti meg, így a szervezet újra megfelelően tud működni. Ezt a folyamatot a testsúly-központ eltolódás elmélete magyarázza. Az emberi test statikai alapja a keresztcsont-csípőcsonti ízület (sacro-iliacalis ízület, SI-ízület) ami a medence és a gerincoszlop találkozási pontja. A legtöbb embernél ennek az ízületnek valamilyen mértékű aszimmetriája figyelhető meg (diszlokált az SI-ízület), általában az egyik medencelapát feljebb helyezkedik el és befelé csavarodik. Mivel a keresztcsonton támaszkodik az egész gerinc és innen indulnak a lábak is, így a medence szimmetriája döntő fontosságú a szervezet egyensúlyának szempontjából. Emiatt a kezelések során az SI-ízület és környéke kiemelt figyelmet kap. A kezelés hatásossága érdekében gyakran szükség van fasscia oldásra is, amely biztosítja a helyreugró ízületek és izommembránok stabil megtartását.S.I.


(c) 2013-2016 Sinka Imre András ev.